Afterpay
Het voelt alsof vorige maand niet zoiets bestond als Afterpay en nu kan niemand er opeens over ophouden. Dit bedrijf is absoluut geëxplodeerd. Met meer dan 48.000 Facebook-fans en bijna 6000 Instagramvolgers, is het duidelijk dat veel mensen simpelweg geen genoeg kunnen krijgen van Afterpay. Dus wat is het precies? En waarom zijn mensen er zo enthousiast over?
Bekijk ook het overzicht met Afterpay winkels.
Wat is AfterPay?
Het is een betaalmogelijkheid die je bij veel van je favoriete online winkels zult zien. Als je ervoor kiest om met AfterPay te betalen, worden je aankopen normaal bij je geplaatst, maar krijg je 14 dagen om de totale aankoopprijs te betalen. Wat Afterpay zo goed maakt, is dat je helemaal niets extra’s betaald, geen rente dus. Zodra je een account hebt aangemaakt, kun je gaan betalen via Afterpay. Je mag na aankoop van een product met de Afterpay methode zelf bepalen op welke manier je het geld wilt overmaken. Bijvoorbeeld met IDeal of credit card.
Hoe werkt Afterpay?
Achteraf betalen wordt aangeboden als betaalmethode in het afrekengedeelte van sommige online winkels. Selecteer AfterPay in plaats van IDeal, Visa of PayPal. Sommige winkels rekenen een klein bedrag voor de service van Afterpay. Vervolgens ben je klaar. Je krijgt je bestelling thuisgestuurd en vervolgens krijgt je direct een e-mail van Afterpay met een betaalknop. Je moet de betaling binnen 14 dagen uitvoeren. Mocht dat niet lukken, dan krijgt je uitstel tot maximaal twee maanden. Vervolgens krijg je aanmaningen en kun je strafpunten krijgen. Je aankooplimiet kan aangepast worden en je zal een boete moeten betalen.
Hoe zit het met vergoedingen en rente?
In principe zijn er geen kosten verbonden aan het gebruik van Afterpay, sommige winkels vragen wel een klein bedrag voor deze betaalmogelijkheid. Er is geen sprake rente. Begrijp je nu waarom shoppers er zo dol op zijn? De enige mogelijke extra kosten komen van het niet betalen van de rekening. Je ontvangt verschillende berichten om een betaling uit te voeren, maar als je ze toevallig mist en er niet genoeg geld op je rekening staat om de betaling te dekken, kan Afterpay je kosten in rekening brengen. Omdat Afterpay geen bank of kredietunie is, hoef je niet te worden goedgekeurd voor een account zoals een creditcard of persoonlijke lening. De enige criteria zijn dat je 18 jaar oud moet zijn en een creditcard of bankpas hebt waarmee je je account kunt koppelen.
Is er een limiet aan hoeveel je met Afterpay kunt uitgeven?
Je kunt niet onbeperkt kopen met Afterpay. Na je eerste aankoop zal er een registratie plaatsvinden en kun je tot een maximaal bedrag bestellen. Het bedrag is afhankelijk van de betaalgeschiedenis van de persoon, het bedrag dat men gemiddeld besteld en de produceten van de webwinkel. Zeeman laat je bijvoorbeeld maximaal 100 euro bestellen en de Kijkshop in eerste instantie €135 en daarna maximaal 500 euro. Je gegevens worden gecontroleerd, hier heeft AfterPay namelijk het recht toe. Mocht je op een bepaald moment een limiet opgelegd krijgen, dan kun je navragen waarom dit is.
Doet AfterPay een kredietcontrole?
Nee, in eerste instantie niet. Je wordt automatisch goedgekeurd als je 18 jaar bent en een werkende creditcard of betaalpas hebt. Naderhand kunt je wel gecontroleerd worden op basis van je emailadres en persoons- en adresgegevens.
Is AfterPay alleen online of kan het ook in winkels worden gebruikt?
Tot op heden gebruiken veel winkels Afterpay alleen voor online aankopen. De beste manier om erachter te komen is om de lijst met winkels die Afterpay aanbieden te bekijken en direct contact op te nemen met de winkel.